news

Széchenyi terv

Tejipari melléktermékek hasznosítása folyamatos technológiával.
A kutatás-fejlesztés célja új típusú sajtkészítmény-család és folyamatos gyártási eljárásának kidolgozása.

GOP-1.1.1-09/1-2009-0040
Project neve : Tejipari melléktermékek hasznosítása folyamatos technológiával

Project leírás:

A kutatás-fejlesztés célja új típusú sajtkészítmény-család és folyamatos gyártási eljárásának kidolgozása olyan biológiailag értékes alapanyagokból első sorban zsír-és fehérjeforrásokból - amelyek hasznosítása speciális ismeretek hiányában ma még nem biztosított. A kutatás fő célja az alapanyagok feldolgozásához szükséges speciális ismeretek megszerzése. A megcélzott alapanyagok elsősorban olyan nagy mennyiségben keletkező, nagy biológiai értékű és jelenleg nem megfelelően hasznosított tejipari melléktermékek és koncentrátumaik, amelyek tejből, íróból, mikroszűrt permeátumból, valamint sajt-és túrósavóból származhatnak. Az alapanyagok fő fehérjekomponensei a kazeinek, a savófehérjék és a membránfehérje, vagy euglobulin. A fehérjekomponensek aránya elsősorban az alapanyagtól, az elválasztási-koncentrálási és az előkészítési technológiától függ. A kutatások másodlagos alapanyagai olyan nagy biológiai értékű állati fehérjeforrások (pl. tojásfehérje, váz-és kötőszöveti fehérje, stb.) és növényi fehérjék (pl. szója, gabona és egyéb hüvelyes, stb.), amelyek hasznosítása kenhető készítményeknél elsősorban speciális fogyasztói rétegek számára (pl. emésztési rendellenességben szenvedők, vallási okokból, gyermekek és idősek részére, stb.) jelenthetnek élelmezési megoldást. Az alapanyagok önállóan, vagy tejipari alapanyagokkal kombináltan kerülhetnek felhasználásra. A prototípusok olyan magas élvezeti és biológiai értékű krémszerű termékek, amelyek döntően élelmiszeripari melléktermékekből származó fehérjeforrás felhasználásával készülhetnek és stabilitásuk, állományuk hozzáadott adalékanyagok és tartósítószerek nélkül is kiváló. Korábban a Kőröstej Kft. részére szakaszos üzemű, kizárólag sajtsavó hasznosítására alkalmas krémsajtgyártási eljárást dolgoztak ki, amely korlátai a nagy munkaerő igény, a gyártásonként változó anyagminőség és a korlátozott gyártási kapacitás.

A szerzett tapasztalatok alapján a prototípusok előállításához olyan folyamatos üzemű ipari méretű hőkezelő berendezés kifejlesztésére kerül sor, amelyben a hőmérsékleti gradiens és a nyíróerő szabadon megválasztható, és amellyel a melléktermékek széleskörű hasznosítása biztosítható. A kutatás-fejlesztés során megvizsgáljuk a hőmérséklet-, nyírófeszültség -, agglomerátum szemcseméret-eloszlás összefüggését különböző alapanyag összetételi (elsősorban fehérje típus és tartalom), hőmérsékleti és kémhatás viszonyok mellett. Az eredmények alapján pedig meghatározzuk a prototípusok előállításához szükséges paramétereket. A kutatás-fejlesztés kapcsán az ipari adaptációhoz kidolgozzuk a prototípusok gyártástechnológiai utasítását. A kutatás-fejlesztés célja tehát olyan krémszerű termékek kifejlesztése, amelyek kiváló érzékszervi tulajdonságokkal rendelkeznek, funkcionalitásban eleget tesznek az általános és a speciális fogyasztói igényeknek, fehérje-és zsírforrásuk pedig ma még többnyire élelmiszeripari melléktermék.

A project tervezett kezdése :2010.01.04.

A project tervezett bejezése :2011.09.30.

Elnyert összeg : 131.707.345 Ft

Kedvezményezett neve és elérhetősége : Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. Hajdúböszörmény, Külsőhadházi u.20.

Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége : MAG-Magyar Gazdaságfejlesztés Központ Zrt. (Közreműködő Szervezet) 1539 Budapest, Postafiók 684 www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

Közreműködő szervezet www.magzrt.hu

Projekt képek

GOP-1.1.1-09/1-2010-0093
Project neve : Tejipari Krémfehér sajt gyártásnak innovatív technológiai fejlesztése

Project leírás:

A krémfehér sajt a görög feta sajt tehéntejből készült a világ minden táján készített, és fogyasztott változata. A projekt során, ezt a sós lében érlelt sajt készítésének hagyományosan elterjedt gyártástechnológiáját fogjuk átalakítani, modernizálni. A hőkezelt tejet ultraszűrő berendezés segítségével besűrítjük (kb. ötszörösére). A besűrített tej koncentrátumot tejoltó enzimekkel kezeljük, majd ezt követően homogenizáljuk (lehetőség van növényi zsír hozzáadására is). A homogenizálás hatására egy lágy alvadék alapot kapunk. Ennek az alvadék alapnak a megszilárdulásához általában 10 órára van szükség. Kutatásunk fő célja, hogy ezt a szilárdulási időtartamot lehetőleg húsz perc alá csökkentsük, ami lehetővé teszi a krémfehér sajt automatizált gyártását. Ha a lágy alvadék alap megszilárdul húsz percen belül, lehetőség van egy folyamatos töltőgép kialakítására, ami emberi kéz érintése nélkül képes a termék megfelelő mennyiségű adagolására. Jelenleg az alvadék alapot kb. 100 kg. tömbökben tíz óra alatt szilárdítjuk meg, majd emberi erő segítségével daraboljuk, és adagoljuk (200 gr.- 14 kg. közötti kiszerelésekben). Jelenlegi technológia esetén a csomagolóanyagba rakott krémfehér sajtokra sós felöntőlevet adagolunk (túltöltve, ami jelentős környezeti terhelést okoz), majd zárjuk azokat. A fejlesztés során az alvadék alapot automatikusan adagolnánk a megfelelő méretű csomagolóanyagokba (tégely, műanyag doboz, fémdoboz). A csomagolóanyagban megszilárdult alvadékot, automatán darabolnánk, majd a sós felöntő lé helyett, egy papírlapot helyeznénk az alvadékok tetejére, amire megfelelő mennyiségű sót juttatnánk, és zárnánk a csomagolást. A zárt csomagolásban ozmotikus folyamatok hatására, az alvadékból víz diffundálna ki és oldaná a sót. Így a csomagolt termék nem tartalmazna fölösleges sólevet. Jelenlegi technológia esetén a 16 kg.-os csomagolásban 5-6 liter sólé van. Felbontást követően ezt a sólét kiöntik, ami jelentős környezeti terheléssel jár. Ez a felesleges sólé a termékek szállítási költségét is jelentősen növeli. A fejlesztés főbb fázisai a következők: - Meg kell határozni az ultraszűrés paramétereit, hogy a lehető legmegfelelőbb koncentrációjú alapanyagot kapjunk. - Olyan oltóenzimet, és más anyagokat kell találnunk, amely lehetővé teszi, hogy az alvadék alap a homogenizálást követően adagolható legyen, és húsz percen belül megszilárduljon. - A csomagolóanyagokat olyan szerrel kell impregnálnunk, ami megakadályozza, hogy az alvadék a csomagolóanyag belsejéhez tapadjon. - Kell egy megfelelő "papír" lapot találnunk, ami nem engedi át a sót a termékre, de a diffúziót sem hátráltatja. - Terveznünk kell egy automata gépsor, ami tölti, felvágja a megszilárdult masszát, automatán "papírt", és sót adagol a termékre és zárja a csomagolást. A prototípus folyamatfejlesztésében a legnagyobb kihívás, hogy úgy állapítsuk meg a termék beltartalmának (szárazanyag, zsír, só, víz, stb.) főbb paramétereit, hogy a végtermék érzékszervi minősége ne térjen el a hagyományos bő sólében érlelt krémfehér sajt ízétől és állagától. A projekt zárását követően, a termék automatizált gyártásából adódóan a termelési kihozatali hatékonyság nő, illetőleg, a "kézi" termék érintések kizárásával az élelmiszerbiztonság nő. A sólé arányának rendkívül jelentős csökkentéséből adódóan (jelenleg alkalmazott sólé mennyisége 95 %-kal csökkenne), a környezeti terhelés is csökkenne (üzemben a túltöltés miatt, felhasználóknál a sólé csatornába öntésekor). Mivel társaságunk előállított termékeinek jelentős részét 3. országba, az arab világba értékesíti, ennél a terméknél a szállítási költség fajlagosan legalább negyedével csökkenne, ami a versenyképességünket tovább növelné, illetőleg az áruszállításból adódó környezeti terhelés is csökkenne.

A project keretében az eddigiekben a Kőrőstej Kft végzi a gyártás során felhasználandó anyagok kiválasztását, illetve vizsgálatát, alvadási időtartamokat és beltartalmi értékeket vizsgáltunk. A projectbe bevont szakemberek megvizsgálják a felhasznált anyagok hatását a végtermék organoleptikai minőségére nézvést, valamint az élelmiszerbiztonságra gyakorolt esetleges hatásait. Elkezdődtek a felasználadnó csomagolóanyagok impregnációjának fejlesztésére vonatkozó kísérletek, vizsgálatok. A Kőröstej Kft felvette a kapcsolatot a csomagóanyag gyártókkal, hogy lehetséges-e a csomagolóanyagok gyártása során a belső felületet ellátni a számunkra megfelelő bevonattal. Kísérleteket végeznek az üzemben abban az irányban is, hogy egy speciális impregnáló folyadék alkalmazásával oldjuk meg ezt a feladatot.

A project tervezett kezdése :2011.04.01.

A project tervezett bejezése :2013.06.30

A project összköltsége : 256.076.800 Ft

Elnyert összeg : 127.449.423 Ft

Kedvezményezett neve és elérhetősége : Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. Hajdúböszörmény, Külsőhadházi u.20.

Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége : MAG-Magyar Gazdaságfejlesztés Központ Zrt. (Közreműködő Szervezet) 1539 Budapest, Postafiók 684 www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

Közreműködő szervezet www.magzrt.hu

Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége: MAG-Magyar Gazdaságfejlesztés Központ Zrt. (Közreműködő Szervezet) 1539 Budapest, Postafiók 684 www.magzrt.hu

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

Közreműködő szervezet www.magzrt.hu